Fire unikke vine fra Norditalien

De fire vine, vi, som de første i Danmark kan tilbyde dig, er i en klasse for sig. De er alle fra vinhuset Nino Negri, den mest berømte vinproducent i Valtellina, og det er ikke tilfældigt at det lige blev disse vine vi fejrer vores åbning med at bringe til landet. Vores beslutning om at kaste os ud i et fælles eventyr i vinens verden, blev truffet under en middag på Hotel Baita Dei Pini i Bormio, der netop ligger i Valtellina i Norditalien, tæt på grænsen til Schweitz. Her fik vi serveret Sfursat 5 Stelle fra Nino Negri og var solgt på stedet. Lidt research afslørede, at vinene fra Valtellina er lidt af en skjult skat, vidt berømmet i Italien, men ikke så kendt i resten af Europa.

Sforzato vinene

Sforzato vine er produceret efter en metode, hvor druerne over en periode på tre til fire måneder tørres i trækasser, til ca. 40% af druernes væde er forsvundet. Navnet “sforzato” kan oversættes direkte til “at tvinge” og refererer netop til denne proces, hvor druerne via tørring koncentreres, hvorigennem der skabes en større sukkerkoncentration, der igen resulterer i højere alkoholprocenter i den færdige vin. Efter tørringen af druerne, lagres vinen på fade i 2-3 år. Sforzato di Valtellina er derfor vine med en fuld krop, stor dybde, høj alkoholprocent og en markant niveau af syre og tanniner.

Med denne meget specielle produktionsmetode bringer Sforzato di Valtellina sig i nær familie med Amarone della Valpolicella, hvis legendariske smag er skabt efter netop denne metode.

Kun de bedste druer kan udvælges til vin, der produceres efter denne metode, for tørringsprocessen vil blot fremhæve, hvis nogen af druerne har været skadet eller rådne.

Hertil kommer, at Nino Negri kun producerer deres topvine, 5 Stelle og Carlo Negri i de allerbedste år, og da kun i et meget begrænset antal.

Valtellina har 2 DOCG vine: Valtellina Superiore DOCG (Le Tense Sasella, Vigneto Fracia) og Sforzato di Valtellina (5 StelleCarlo Negri)

Sfursat 5 Stelle DOCG er den absolutte topvin fra Nino Negri. den produceres kun i de allerbedste år og kun i begrænsede mængder, og vi kan tilbyde årgangene 2011 og 2013. Baseret på den ypperste single-estate Nebbiolo drue, er det en vin med kompleksitet, dybde og en eftersmag, der varer ved i evigheder. Farven er klar rubinrød med en transparens i kanterne, der er typisk for Nebbioloen, med en mulighed for et svagt orange skær – især i lidt ældre årgange. Man kan ved første blik på vinen i glasset næsten tro, at man sidder med en Pinot Noir, men det indtryk stopper brat, i samme øjeblik vinen rammer tungen og smagsløgene, i en eksplosion af distinkte smagsindtryk. Oplevelsen er så rig og dog fuldstændig afbalanceret, at man bør lukke øjnene et øjeblik og bare nyde forestillingen. Vinen kan drikkes straks, men med Nebbioloens markante karakter skabt af balancen mellem syre, tanniner og en høj alkoholprocent, er den oplagt til lagring. 15-20, ja helt op til 30 år kan den uden problemer ligge, med en optimal alder efter 8-10 år.

Robert Parker: 94 Point (Tildelt for 2007-årgangen) – “Sfursat 5 Stelle is a drop-dead, gorgeous wine”
Wine Enthusiast (Winemag.com): 95 point – Nomineret som “2017 cellar selection” for 2013 årgangen

Sforzato di Valtellina Sfursat Carlo Negri DOCG 2015 produceres kun i de allerbedste år og kun i begrænsede mængder. Vi kan tilbyde 2015-årgangen. Carlo Negri er produceret på 100% Nebbiolo druer, hvis udvælgelse og høst sker i anden halvdel af september. Efter at have fået lov til at tørre naturligt i kasser, fermenteres de i stål med skindet på, ved en kontrolleret temperatur i 16 dage. Herefter overføres vinen til tønder af fransk egetræ i 24 måneder. Sfursat Carlo Negri er karakteriseret ved en intens granatrød farve, og fanger næsen med en intens og kompleks duft med antydningen af blomme, kløver, kanel og peber. I munden er oplevelsen tør, varm og stringent, med en behageligt vedvarende eftersmag med noter af ristede hasselnødder og lakrids. .

Wine Enthusiast: (Winemag.com): 92 point(2013-årgangen)

Carlo Negri  Sfursat og 5Stelle Sfursat – åbnes lige før servering – eller 1-2 timer inden, alt efter temperament.

Nydes til oste og pølser. Eller til ravioli med svampe, til kraftfulde kød- og grønsagsretter gerne langtidsbraiserede. Vinen er dog så rund og sammenhængende, at mange sagtens til kunne nyde den til lidt brød og evt. en svampe– eller artiskokcreme.

Valtellina Superiore vinene

Valtellina Superiore Vigneto Fracia DOCG 2013 er en fornem repræsentant for de strenge krav, der stilles til vine i DOCG klassen. Vigneto Fracia er en vin, der skal nydes i rigtigt godt selskab, gerne sammen med oksekød, vildt eller rigtigt gode oste.

Robert Parker91+ Point (Tildelt for 2008-årgangen) – “Valtellina Superiore Vigneto Fracia is impressive. Firm yet well-integrated tannins frame dark cherries, mountain herbs, flowers, licorice and tobacco. The aromas and flavors literally resonate off the palate in this deeply expressive wine. A backbone of lively acidity gives the wine its focus and sense of proportion.”

Wine Enthusiast (Winemag.com): 91+ point

Valtellina Superiore Sasella Le Tense DOCG 2013 lever i den grad op til de strenge krav, der stilles til vine i denne særlige klasse. Vinen er produceret på 100% Nebbiolo druer (eller Chiavennasca, som den kaldes lokalt). Vinen kan drikkes med det samme, men kan sagten lagres i 10-20 år.

Robert Parker: 90 Point (Tildelt for 2008-årgangen) – “Valtellina Superiore Sassella Le Tense is a gorgeous, mid-weight wine laced with sweet red cherries, mint, flowers and licorice. There is so much to admire, from the wine’s striking inner perfume and fabulous length to its fine overall balance.”

Wine Enthusiast (Winemag.com): 89 point 

Le Tense Sassela  og Vigneto Fracia – kan med fordel dekanteres et par timer inden serveringen.

Nydes til bresaola, carpaccio eller italiensk pølse. Nydes til en salat med konfiteret andekråse, valnøddeost og mandler. Eller til en god kraftfuld bolognese, der har fået lov at simre en halv eftermiddag – tips hæld 1 dl vin i bolognesen, så selve retten også nyder godt af vinen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi glæder os til at dele vores passion for alt det, der gør livet værd at leve, med dig.

MODTAG NYHEDSBREVET

Vi sender et nyhedsbrev med gode priser og eksklusive tilbud til vennerne.