Om Nebbiolo-druen

Den lille blå Nebbiolo-drue anses af mange for at være ”toppen af poppen” blandt de italienske druer og er også druen i de kendte Barolo – og Barbaresco vine. Nebbiolo-druen stiller store krav til de klimatiske og geologiske forhold og trives perfekt på bjergskråningerne i Piemonte. Vækstsæsonen er lang, og druen høstes sent. De bedste betingelser for en god høst er varme dage og relativ kolde og tågedannende nætter sidst på sæsonen. Det er altså de helt rigtige udsving i temperaturer over døgnet, der er altafgørende for en god høst, – og så selvfølgelig en kyndig vinbonde!

Nebbioloen er kendetegnet ved en relativ lys rød vin, der ændrer farve til det brunlige, jo længere den har lagret. Vinen er yderst kompleks hvad angår såvel aroma som smag. Den spænder bredt – lige fra rose, viol, kirsebær, anis – til tobak, cedertræ, trøffel og peber. Så både farve, aroma og smag ændres ved lagning.

Nebbiolo har et højt indhold af tannin – eller garvesyre – og er en vin, der kun vinder ved at ligge nogle år. Den kan udvikle sig fra en lidt ”snerpet” vin til en rund, fyldig og sammenhængende vin. Vinen kan sagtens gemmes ved kældertemperatur i 15-20 år. Generelt var 2015 en genial årgang for de europæiske vine – og for de italienske vine i særdeleshed.  Derfor kan det være en god investering at købe en god Nebbiolo fra 2015 og så bare lade den ligge og udvikle sig i nogle år!

Nebbiolo og mad

Trods den lyse farve og de lyse aromaer, – men i kraft af det høje tanninindhold –  kategoriseres Nebbiolo som en fyldig vin. Især de yngre vine, der ikke har ligget så længe på fad, vinder ved at blive dekanteret og ilte et par timer, inden serveringen. For at opnå den fulde nydelse af vinen, bør den drikkes af store glas, så vinen kan slynges i glasset og aromaerne samles.

Generelt er Nebbiolo en madvin pga. det høje tanninindhold. Den åbner sig og bliver mere rund, når den indtages sammen med mad. Alt hvad der rimer på svampe og kød er oplagt til Nebbioloen. Kødretterne kan være baserede på kylling, kanin, vildt og oksekød – gerne kraftfulde braiserede retter evt. i vinsauce. Undgå dog for søde saucer og tilbehør, da vinen så vil opleves for syrlig. Nebbiolo er også et glimrende valg til smagfulde bløde oste eller tørre milde oste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *