På vin-ekspedition til Valtellina i Norditalien

Ambitionen er klar. Vores mission er, at tilbyde dig vin-oplevelser, der ikke blot er af sublim kvalitet, men også har en særlig mindeværdig karakter. Det kan vi kun gøre, fordi vi udvælger alle vine, i tæt samarbejde med de vinbønder, for hvem det er et spørgsmål om ære, at intet bliver overladt til tilfældigheder når det kommer til udvælgelse af druerne og produktionen af vinen. Derfor lægger vi vægt på at opbygge et personligt og tillidsfuldt forhold til de mennesker, der helt bogstaveligt har fingrene i mulden (eller i denne sammenhæng er det faktisk mere stenet klippegrund end muld)

Vinhuset Triacca tog imod os på det tidligere kloster La Gatta i Bianzone, hvor Roberto Fiore bød på en traditionel italiensk frokost og en smagning af husets signaturvine.

Perfekte forhold for Nebbiolo-druen

Vi har forelsket os i vindistriktet Valtellina, en lille afskærmet dal, der ligger nord for Comosøen med den italienske side af alperne langs dalens nordlige side. Dalen løber i en øst-vestlig bane, hvilket betyder, at den nordlige bjergside har en næsten perfekt sydvendt hældning. Det giver ideelle forhold for at dyrke vin, med varmegrader, der langt overstiger normalen på de breddegrader.

Lars har på fornemmelsen, at vi er på rette vej…

Norditaliens bedste vinproducenter

I april måned satte hele holdet derfor kursen mod de tyske motorveje, med Valtellina kodet ind på gps’en. Vi havde et “hårdt” program foran os. Tre dages rundtur til de vigtigste vinhuse i området: Nino Negri, Triacca og den lille men stærkt præmierede familievirksomhed i tre generationer, Aldo Rainoldi Winery.

Et kig ud over Nino Negri’s vinmarker i området “Fracia” – det er på disse stejle skråninger at druerne til vores Vigneto Fracia DOCG dyrkes

Et helt særligt terroir

Fælles for alle vinproducenter i Valtellina-dalen, er de utroligt vanskelige forhold der gælder for dyrkning af vin på den sydlige side af alperne. Traditionen for at dyrke vin her, går helt tilbage til antikken. Bjergsiden er dækket af mange hundrede terasser, der blev etableret helt tilbage i romertiden ved at hente jord op fra dalen og fiksere det på bjergskråningerne bag små stenmure. Terasserne er i dag på Unesco’s Verdensarvsliste. De naturlige klippeforhold i kombination med det unikke mikroklima i dalen, skaber et terroir, der giver distriktets vine en særlig elegance og mineralitet. Nebbiolo-vin fra Valtellina har derfor en helt anden og mere forfinet karakter end fx. Barolo og Barbaresco.

Vi tilbragte en fantastisk dag sammen med Danilo Drocco, winemaker og direktør for Nino Negri. Her smagte vi de bedste dråber i de smukke vinkældre, direkte fra egefadene, spiste frokost på Vinhusets egen restaurant, og inspicerede de friske forårsskud på vinrankerne i områderne Fracia, Inferno, Sasella og Grumello

Nino Negri inspirerede os

Vi har et helt særligt, varmt, forhold til vinhuset Nino Negri.

Inspirationen til stiftelsen af LEAF/BIRD opstod under en middag i Bormio. Vi var i Italien sammen med vores cykel-venner, for at bestige bjergene Stelvio, Gavio og Mortirolo. Den sidste aften bad vi restaurantens tjener om at servere den absolut bedste, lokale vin – og han var ikke i tvivl. Vi fik naturligvis serveret Nino Negri’s topvin “Sfursat 5 Stelle” (køb den her). Resten er, som man siger, historie 😊.

Danilo Drocco, winemaker og direktør for Nino Negri, forklarer Finn, hvordan vinrankerne skyder rødderne dybt, dybt ned i klippegrunden (“the mother-rock”, som Danilo udtrykker det) for at fange vandet i de stenfyldte vækstlag. Her opsuger planten et unikt miks af mineraler og næringsstoffer, der giver Nebbiolo-druen fra dette område, dens særlige karakter.

Læs iøvrigt WineFolley’s fine beskrivelse af Nebbiolo-druens mange ansigter.

“I Valtellina-dalen dyrker vi nebbiolo-druen på de stejle bjergskråninger i den italienske del af alperne – og her giver den klippefyldte jordbund en helt særlig mineralsk elegance til vinen. Hvis du tror du kender Nebbiolo-druen efter at have drukket en tung Barolo, tager du fejl. En Nebbiolo fra Valtellina er en helt anden, og mere elegant oplevelse!”

Danilo Drocco, Winemaker hos Nino Negri, Valtellina, Norditalien

Tæt på økologisk vinproduktion

Vinproduktionen i Valtellina-dalen er ikke økologisk – men den er så tæt på, som man kommer, uden at være der. En af de metoder der anvendes i stedet for kemisk bekæmpelse af insektangreb, er disse små sløjfer – eller feromon-fælder, som de også hedder. De udsender et miks af feromoner, der forvirrer insekt-hannerne, og således forhindrer dem i at lokalisere hunnerne.

Til vinsmagning hos Nino Negri, hvor Claudio giver os en masterclass i vinsmagning og -produktion.
Her er vi i Verona, hvor vinhuset Bolla lod os smage på deres bedste Amarone-vine direkte fra de store egetræsfade, hvor de ligger i 3-5 år, før de overføres til lagring på flasker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *